Obavijesti

Poruke okruglog stola: Uloga socijalnog dijaloga u sustavu visokog obrazovanja i znanosti


U auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu, u utorak 1. ožujka 2016., održan je okrugli stol Uloga socijalnog dijaloga u sustavu visokog obrazovanja i znanosti.

Riječ je o prvom okruglom stolu koji zajednički organiziraju Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja i Sveučilište u Zagrebu u okviru projekta Jačanje socijalnog dijaloga u sektoru znanosti i visokog obrazovanja.

Uz rektora Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Rektorskoga zbora RH prof. dr. sc. Damira Borasa i predsjednika Velikoga vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilima Ribića, na okruglom stolu sudjelovali su pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Krešo Zadro i novinarka Jasmina Popović. Skup je moderirao prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, a uvodno izlaganje održao je predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja prof. dr. sc. Igor Radeka.

Sudionici skupa istaknuli su kako je poticanje dijaloga preduvjet za razvoj sustava znanosti i visokoga obrazovanja. Bez razmjene različitih stavova i prijedloga svih dionika nemoguće je  pristupiti rješavanju brojnih problema kojih u ovom sektoru ima puno. Zajedničkim djelovanjem Sindikata, sveučilišta i resornoga Ministarstva moguće je predlagati pojedine mjere koje mogu doprinijeti i razvoju znanosti i visokoga obrazovanja, ali i društva u cjelini.

Predugo su se ulaganja u znanost i visoko obrazovanje smatrala nepotrebnim troškom, nije se shvaćalo da on ima razvojnu komponentu koja društvu može pomoći u izlasku iz krize. Jačanje suradnje s gospodarstvom koja se može dodatno stimulirati poreznim olakšicama, uključivanje akademske zajednice u razne strateške projekte, jačanje administrativnih kapaciteta koji su preduvjet za povlačenje sredstava iz EU, porast ulaganja u sustav kako Hrvatska ne bila na začelju EU samo su neki od prijedloga koje su istaknuli sudionici okrugloga stola tijekom rasprave. Otvorenih je pitanja mnogo, a odgovore na njih nije moguće pronaći bez  otvaranja socijalnoga dijaloga i jačanja međusobne komunikacije te daljnjih pregovora i komunikacije u kojoj će sudjelovati svi dionici sustava.

Sudionici skupa su u zaključku istaknuli da su izdvajanja za sustav znanosti i visokoga obrazovanja izrazito skromna te je u tom kontekstu od presudne važnosti promišljena znanstvena i obrazovna politika. U interesu je svih dionika u sustavu – sveučilišta, Sindikata i Vlade da se takva politika što prije uspostavi. Složili su se kako je upravo ovaj okrugli stol jako dobar početak u uspostavi jednog aktivnijeg socijalnog dijaloga koji će biti na korist svima u svrhu razvitka znanosti i visokog obrazovanja kao javnog dobra.

Projekt Jačanje socijalnog dijaloga u sektoru znanosti i visokoga obrazovanja financira se sredstvima iz Europskoga socijalnoga fonda (ESF), a uz istraživanje o radnim odnosima i kvaliteti rada u sustavu visokoga obrazovanja te analizu potrebnih aktivnosti na području socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja, u okviru projekta, provest će se niz aktivnosti koje su usmjerene na jačanje administrativnih i stručnih kapaciteta Sindikata znanosti u svrhu poboljšanja kvalitete socijalnog dijaloga u ovome sektoru. Provedba projekta započela je u rujnu 2015.

Snimku izravnog prijenosa okruglog stola možete pogledati – OVDJE.

Dio atmosfere prenosimo i u fotogaleriji:

 

Sadržaj ove internetske stranice isključiva je odgovornost Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.