Obavijesti

Sustav financiranja znanosti i visokog obrazovanja neodrživ


U raspravi o proračunskim izdvajanjima za znanost i visoko obrazovanje, održanoj u organizaciji Sindikata znanosti, a potaknutoj aktualnim događanjima oko izglasavanja državnog proračuna za 2016. godinu, sudjelovali su brojni ugledni znanstvenici te predstavnici Ministarstva znanosti i Hrvatske zaklade za znanost.

U raspravi su sudjelovali dr. sc. Jadranka Švarc s Instituta Ivo Pilar, dr. sc. Maja Vehovec s Ekonomskog instituta, dr. sc.Petar Pervan s Instituta za Fiziku, prof. dr. sc. Ivica Puljak s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu,  prof. dr. sc. Kristijan Vlahoviček s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, zatim kao predstavnici institucija vlasti pomoćnik ministra znanosti prof. dr. sc. Krešo Zadro i akademik Dario Vretenar u ime Hrvatske zaklade za znanost, a ispred Sindikata znanosti prof. dr. sc. Igor Radeka, predsjednik Sindikata i Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća.

U raspravi je zaključeno kako su trendovi financiranja znanosti i visokog obrazovanja neodrživi, jer bilježimo ne samo kontinuirani pad izdvajanja, već i pad ukupnog broja istraživača u RH, što je dugoročno vrlo pogubno. U poimanju sustava znanosti i visokog obrazovanja nedostaje vizije o poziciji, ulozi i značaju te djelatnosti u društvu, kao i o povezanosti s drugim djelatnostima u društvu. Na tim temeljima je potrebno oformiti promišljenu znanstvenu i obrazovnu politiku koja će se kontinuirano provoditi neovisno o smjenama vlasti. Paralelno s time potrebno je uređivanje kriterija u znanosti i visokom obrazovanju, kao i kriterija evaluacije visokih učilišta te instituta, te stabilno i održivo financiranje, pri čemu treba uvažiti dvije bitne komponente – bazično financiranje cijelog sustava te financiranje kompetitivnog dijela znanosti. Istaknuto je kako je dilema “reforma ili povećano financiranje” lažna dilema jer se samo istovremenim djelovanjem na jednom i na drugom segmentu mogu postići rezultati i očekivati značajan iskorak na bolje.

Više informacija dostupno je u tekstu Hine dostupnom na portalu Politikaplus.

Sadržaj ove internetske stranice isključiva je odgovornost Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.